CERTYFIKACJA

GLOBALG.A.P.

Certyfikacja owoców i warzyw według standardu: Zintegrowane Zapewnienie Bezpieczeństwa i Jakości w Gospodarstwie (Integrated Farm Assurance) – wersja 4.0-1, luty 2012.

Właścicielem certyfikatu mogą być producenci owoców i warzyw:

  • Gospodarstwa indywidualne
  • Grupy producentów

Standard Globalgap obejmuje cały łańcuch produkcyjny, od wysiania lub wysadzenia roślin do gruntu, poprzez pielęgnację, zbiory płodów, aż do obsługi produktu końcowego ( np.: przechowywanie, pakowanie, kondycjonowanie). Reguluje obszary działalności w gospodarstwie dotyczące:

  • zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego produktów (owoców i warzyw)
  • zdrowia i bezpieczeństwa pracy personelu
  • środowiska naturalnego i bioróżnorodności
  • spełnienia wymagań przepisów prawnych

poprzez:

  • zastosowanie dobrych praktyk rolniczych (GAP)
  • wdrożenie zasad Integrowanej Produkcji Roślinnej/li>
  • wdrożenie zasad systemu zapewnienia bezpieczeństwa żywności HACCP
  • stosowanie systemu dokumentowania działań i identyfikacji produktu

Standard GLOBALG.A.P. dla owoców i warzyw regulują następujące dokumenty normatywne:

  • GLOBALG.A.P. – Przepisy ogólne Wersja 4.0-1 luty 2012, zawierające instrukcje na temat ubiegania się, uzyskiwania i  utrzymywania certyfikatu, związane z tym prawa i obowiązki producenta i jednostki certyfikującej
  • GLOBALG.A.P. – Punkty kontroli i kryteria zgodności Wersja 4.0-1 luty 2012 – wytyczne odnośnie wymagań jakie musi spełnić producent ubiegający się o certyfikat, i których zgodność jest weryfikowana podczas auditu. Szczegółowo opisane są wszystkie obszary produkcji, które podlegają kontroli. Dotyczą one, między innymi, sposobu prowadzenia wewnętrznej dokumentacji, materiału wyjściowego do produkcji, historii pola i zarządzania poszczególnymi działkami, metod uprawy gleby, stosowania nawozów, nawadniania, ochrony roślin, zbiorów, zarządzania odpadami, zdrowia, bezpieczeństwa i zabezpieczenia socjalnego pracowników oraz prowadzenia formularzy skarg i reklamacji.
  • GLOBALG.A.P. – Lista kontrolna - zawiera punkty kontroli, jest narzędziem do samokontroli i oceny zgodności:
  • trójpoziomowe wymagania (podstawowe - muszą być spełnione w 100%, drugorzędne — w 95% oraz zalecenia, które powinny być wprowadzane, ale spełnienie ich nie jest konieczne do uzyskania certyfikatu);
  • zgodność z prawem kraju, w którym znajduje się gospodarstwo oraz z przepisami kraju do którego produkty będą sprzedawane (MLR);

Dokumentacja dostępna na stronie internetowej GLOBALG.A.P.:

http://www.globalgap.org
http://www.globalgap.org/cms/front_content.php?idart=266

Przebieg procesu certyfikacji

  • wypełnienie zapytania ofertowego przez producenta
  • rejestracja producenta/grupy producentów
  • oferta
  • podpisanie umowy o certyfikację
  • przegląd i ocena dokumentacji gospodarstwa
  • audit w gospodarstwie:
    • Inspekcja miejsc uprawy, chłodni, przechowalni, pakowni, magazynów.
    • Ustalenie terminu auditu jest uwarunkowane dostępnością certyfikowanego produktu. Optymalny termin to okres zbiorów, magazynowania i przygotowywania produktów do sprzedaży. Czas trwania auditu zależy od ilości certyfikowanych produktów, wielkości gospodarstwa, ilości zatrudnionych pracowników.
  • sporządzenie raportu z auditu
  • usunięcie ewentualnych niezgodności
  • przyznanie certyfikatu
  • Certyfikat GlobalG.A.P. jest ważny przez 1 rok.

Certyfikat Globalgap jest ważny przez 1 rok.


Pobierz broszurę informacyjną

Zgłaszanie sytuacji kryzysowych i innych:

Zgodnie z wymaganiem standardu International Featured Standards w przypadku gdy w obrębie przedsiębiorstwa ulegną zmianie okoliczności mogące mieć wpływ na ciągłość certyfikacji, przedsiębiorstwo obowiązane jest w przeciągu 3 dni roboczych do powiadomienia Jednostki Certyfikującej poprzez uruchomiony specjalny adres e-mailowy:

FoodAlert tuv-nord.pl

Do okoliczności takich zalicza się:

  • postępowanie prawne dotyczące bezpieczeństwa lub legalności produktu
  • akcję wycofania produktów z rynku
  • znaczące uszkodzenie zakładu, np. katastrofę naturalną taką jak powódź, bądź też uszkodzenie na skutek pożaru
  • zmianę własności.

Jednostka Certyfikująca zobowiązana jest bowiem do podjęcia odpowiednich kroków w celu dokonania oceny sytuacji, a także wszelkich implikacji dla certyfikacji, po czym podejmuje wszelkie stosowne działania.

IFS Logistics – dodatkowy standard przeznaczony dla firm transportowych, logistycznych oraz magazynujących żywność.


Informacje dotyczące standardu i certyfikacji GLOBALG.A.P.:

Monika Wiśniewska-Stefaniuk +48 697 700 230 tel. komórkowy a.banasik tuv-nord.pl

Kontakt

w sprawie GLOBALGAP:

Informacja:

Monika Wiśniewska-Stefaniuk Product Manager ds. Branży spożywczej +48 58 732 15 75 +48 697 700 230 tel. komórkowy

Oferta:

a.banasik tuv-nord.pl Adam Banasik Kierownik Działu Marketingu +48 32 786 46 21 oferta tuv-nord.pl +48 32 786 46 20 Dział Marketingu +48 32 786 46 02 Fax Dział Marketingu

Wycena certyfikacji: